sobota 12. ledna 2013

Instalace live verze linuxu OpenSUSE na flash

Linux

Pokud vyjde nová verze operačního systému, je dobré před aktualizací stávající verze na novou vyzkoušet novou verzi. Nelze totiž předem říci, zda bude nová verze lepší nebo horší než ta, kterou máme nainstalovanou a ověřenou. K tomu slouží právě live verze.

Měl jsem již případ, kdy po instalaci nové verze (OpenSUSE 11.4) nebylo možné operační systém spustit kvůli nějaké chybě v jádru systému. Musím poznamenat, že mi nefungovala ani live verze s tímto jádrem a to jsem testoval mimo jiné také Ubuntu s tímto jádrem. Nakonec opět vyhrál operační systém OpenSUSE 11.3. Z toho plyne, že je dobré si nejdříve vybraný operační systém vyzkoušet.

V linuxu pro tento případ existuje speciální software SUSE Studio Image Writer, který lze stáhnout z internetu nebo ho je možné najít v balíčcích. Pokud používáte starší verzi linuxu (v současné době například OpenSUSE 11.3), budete muset instalovat tento software z internetu a je nutné zvolit odkaz "Zobrazit jiné verze" a na spodní straně internetové stránky zvolit odkaz "Zvolit více balíčků pro nepodporované distribuce". Jako poslední je nutné zvolit, zda chceme 32bit nebo 64bit operační systém pro KDE nebo GNOME.

SUSE Studio Image Writer nalezneme v prostředí KDE v Nástroje->Archivace->SUSE Studio Image Writer (USB key writer). Dále je potřeba stáhnout nejnovější verzi linuxu OpenSUSE ze stránek opensuse.org. Současná verze je 12.2.

V první fázi je vidět spuštěný program před vložením flash paměti a obrazu disku. Do oblasti "Drag disk image here or click to select" přetáhneme soubor s obrazem disku nebo klikneme na tuto oblast a vybereme iso obraz.
Spuštěný Image Writer
Spuštěný program SUSE Studio Image Writer

Vybraný obraz disku a flash paměť, na kterou bude live verze linuxu nahrán.

Upozornění před instalací, že data budou smazána.
Ačkoliv využívám již dlouho prostředí KDE, díky této možnosti uvažuji o přechodu na GNOME, které se mi opravdu zalíbilo. Spuštěná live verze operačního systému je velice rychlá a při procházení téměř nelze rozeznat zda používáte live verzi nebo nainstalovaný operační systém.

V poslední řadě musím ještě upozornit všechny zájemce o vyzkoušení live verze linuxu na flash, že je nutné nastavit bootování v biosu z flash paměti (zpravidla musíte mít zasunutou flash paměť v USB při startu PC) a můžete testovat.

A úplně nakonec tu mám ještě jednu chybu, která může nastat při pokusu o spuštění programu:

Undefined symbol: _ZN9QlistData11detach_growEPii

To je způsobeno instalací programu pro jinou verzi operačního systému než ve skutečnosti máte. Pro OpoenSUSE 11.3 je potřeba tento program najít zpravidla tak, jak jsem popsal výše.

Windows

Instalace SUSE Studio Image Writer ve windows je velice jednoduchá. Stačí stáhnout program a nainstalovat. Prostředí a používání je stejné jako v případě linuxu. Rozdíl je jen trochu v grafickém rozhraní, kde je potřeba stisknout tlačítko "Select" pro výběr obrazu disku a tlačítko "Copy" pro zkopírování systému na flash paměť.
SUSE Studio Image Writer ve windows
Zdroje:
http://en.opensuse.org/Live_USB_stick
http://software.opensuse.org/122/cs

Žádné komentáře:

Okomentovat