pátek 4. ledna 2013

Blokování reklam v prohlížeči

Předem upozorňuju, že nemám nic proti reklamám, ale nesmí jich být moc. Je hodně internetových stránek, na kterých je vidět, že reklamy jsou pro webmastera způsobem jeho obživy. Obsah stránek je přímo zaskládán reklamou, a proto návštěvník takovéto internetové stránky zpravidla opouští po několika sekundách nebo minutách. Není na škodu pokud stránky obsahují rozumné množství cílené reklamy. Sem tam na ni také kliknu a někdy zjistím zajímavé věci nebo najdu e-shop, ze kterého si nakonec něco koupím.

Nalezl jsem dva doplňky. Jeden pro Chrome a jeden pro Firefox. Doplněk na blokování reklam pro Chrome se jmenuje AdBlock. Má velice zajímavé ovládání přes kontextovou nabídku a ze svých zkušeností mohu říct, že opravdu funguje. Je umístěn v Chrome Web Store, kde jsou i další rozšíření na toto téma. Po instalaci je umístěn vedle adresního řádku. V případě potřeby lze AdBlock vypnout buď pro konkrétní stránku nebo úplně pro celý prohlížeč.

AdBlock v chrome
Ikona AdBlock úplně vpravo
V prohlížeči Mozilla Firefox je podobné rozšíření, ale není tak komfortní jako v Chrome. Toto rozšíření se jmenuje AdBlock Plus a je k přímé instalaci zde. Integruje se do spodní lišty prohlížeče, kde jsou opět volby pro vypnutí nebo nastavení filtrů případně lze zobrazit blokovatelné objekty. Tento doplněk se neintegruje do kontextové nabídky, ale i přesto spolehlivě blokuje většinu reklam.

AdBlock Plus pro Firefox
AdBlock Plus pro Firefox v liště doplňků
Mohu zkusit vyhledat a vyzkoušet doplňky pro blokování reklam i pro další prohlížeče. Bohužel v tuto chvíli nemám k dalším prohlížečům přístup. Snad v dalších článcích.

Další díly:
Blokování reklam v prohlížeči 2 - Opera
Blokování reklam v prohlížeči 3 - AdBlock
Blokování reklam v prohlížeči 4 - AdBlock Plus

Žádné komentáře:

Okomentovat