pondělí 14. ledna 2013

Blokování reklam v prohlížeči 3 - AdBlock

AdBlock

Mohou nastat případy, kdy nemá smysl blokovat reklamy na všech webových stránkách. Přijdeme tímto o novinky, slevy a další výhody, které jsou nabízeny internetovou stránkou. Na toto doplněk AdBlock, určený pro prohlížeč Opera a Chrome, také pamatuje. Při klinutí na ikonu doplňku se zobrazí následující možnosti.

Možnosti AdBlock
Nabídka možností AdBlock

Volba "Pozastavit AdBlock" pozastaví činnost doplňku v prohlížeči pro všechny internetové stránky.
Volba "Blokovat reklamu na této stránce" zobrazí dialogové okno a umožní zablokovat reklamu v oblasti kam klikneme. Zde je potřeba si dávat pozor abychom nezvolily oblast, která je důležitá.

Dialogové okno AdBlock
Dialogové okno pro blokování reklamy


Volba "Nepoužívat na této stránce" zakáže blokování reklamy pouze na aktuální stránce.
Volba "Nespouštět na stránkách na této doméně" zakáže blokování reklamy na námi určené doméně, například www.domena.cz nebude spouštět reklamu na celém webu dané domény nebo www.domena.cz/subdomena nebude spouštět reklamu na subdoméně. Toto určíme pohybem posuvníku.

AdBlock zakázání blokování reklamy na doméně
Zakázání blokování reklamy na doméně nebo subdoméně

Volba "Nastavení" zobrazí nastavení doplňku v záložce prohlížeče.

Důležité volby nastavení

V záložce "Obecné" si můžeme vybrat, zda chceme zobrazovat textové reklamy ve výsledcích vyhledávání google (chrome) nebo zobrazit tlačítko v panelu nástrojů (opera), přidat položky do nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši nebo zobrazit pokročilé možnosti (to je volba, kterou asi nebudete potřebovat).

Záložka "Seznamy filtrů" obsahuje seznam dostupných a povolených filtrů podle, kterých se řídí blokování reklam. Doporučil bych ponechat toto nastaveni tak, jak je při instalaci, protože obsahuje prakticky všechny důležité filtry (AdBlock filtry, EasyList, České filtry), které se automaticky aktualizují.

Záložka "Přizpůsobení" umožňuje přizpůsobit si doplněk podle vlastních představ. Můžete blokovat reklamu podle její url nebo skrývat část webové stránky s reklamou. Dále je možné zrušit blokování reklam, které se používá pokud chceme zakázat AdBlock jen na některých stránkách. Nicméně v této záložce je asi nejdůležitější poslední možnost "Ručně upravit filtry vlastní filtry", kde kliknutím na tlačítko "Upravit" můžeme vytvořit vlastní filtry nebo smazat filtry které jsme si vytvořily klikáním na reklamy. U této volby bych doporučil pouze smazání nepotřebného filtru. Vytváření vlastních filtrů reklam by vydalo na další článek, proto se jím nebudu zabývat.

AdBlock: Záložka nastavení
Náhled na záložku "Nastavení"

Toto rozšíření lze získat:

pro Operu
pro Chrome

Další díly:
Blokování reklam v prohlížeči
Blokování reklam v prohlížeči 2 - Opera

Blokování reklam v prohlížeči 4 - AdBlock Plus

Žádné komentáře:

Okomentovat