středa 13. března 2013

Validace webových stránek

O tom, zda je důležité validovat internetové stránky či nikoliv, se na některých portálech vedou dlouhé diskuse. Můj názor je, že by webové stránky bez ohledu obsah a způsob použití měly být validovány. Je tak zabráněno některým problémům při zobrazení prvků internetové stránky, které může způsobit v nejhorším případě nečitelnost celého obsahu. Dále je to dobrá ukázka kvality vývojářské společnosti a to, že velké světové firmy nemají validní weby, je prostě jen výmluva vývojářů. Tyto obrovské korporace k tomu mají určitě svůj důvod, ale to neznamená, že tím musí argumentovat i ostatní.

Validace pomáhá vývojářům webu při zobrazení jeho obsahu. Každý prohlížeč zobrazuje internetové stránky trochu jinak a jak to dopadá v případě nevalidního webu, nechci ani domýšlet. Jedná se o technickou stránku věci. Pokud je vše validní, úprava zdrojového kódu probíhá jen v rámci interpretace internetové stránky v různých prohlížečích. To zpravidla znamená pouze úpravu velikosti některých prvků, tak aby vše vypadalo pěkně a není již potřeba zasahovat do samotného zdrojového kódu. Prakticky je validátor něco jako ladící nástroj pro web, který se dá srovnávat s ladícími nástroji pro pro programovací jazyk JAVA nebo C++. Lze tak mimo jiné odhalit také různé překlepy, zapomenuté ukončení nebo křížení tagů, prostě chyby, které se jinak těžko hledají.

Jelikož internetové stránky v současné době neprohlížejí jen lidé se zdravým zrakem, je potřeba mít webové stránky minimálně syntakticky správně. Lidé se zrakovým postižením používají speciální čtečky, které zpracovávají také zdrojový kód a podle jeho kvality se orientují na stránce. Mimo jiné video se známým testerem Romanem Kabelkou mě přimělo k napsání tohoto článku. Hned mi bylo jasné, k čemu je validní web. Jednalo se o přístupnost webu a pan Kabelka byl pozván do internetového pořadu od živě.cz a pokud se mi ho podaří najít dám ho sem.

Určitě existuje více validátorů, ale jeden z nich je přímo distribuován společností spravující internetové standardy a je to http://validator.w3.org/, který validuje HTML a další http://jigsaw.w3.org/css-validator/, který umí zkontrolovat css styly. Pokud začnete validovat, možná se časem dostanete do stavu, kdy budete schopni napsat validní stránku i bez použití validátoru, ale i tak se vyplatí si vytvořené dílo nechat zkontrolovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat