neděle 2. února 2014

Skype v OpenSuse 13.1

V linuxové distribuci OpenSUSE 13.1 bylo nutné Skype spouštět výhradně pomocí příkazu PULSE_LATENCY_MSEC=60 skype v terminálu. Jednalo se o verzi Skype 4.2.0.11 z repozitáře home:winski:skype z webu OpenSUSE. Jedno z možných řešení jak se vyhnout psaní celého řetězce při každém spouštění skype bylo vytvoření trvalého aliasu v souboru ~/.bashrc ve vašem domovkém adresáři. Spouštění poté probíhalo napsáním příkazu skype do terminálu. Nevýhoda tohoto řešení spočívala v nutnosti spuštění terminálu během spuštěného skype.

Trvalý alias vložený nakonec souboru ~/.bashrc:
alias skype='PULSE_LATENCY_MSEC=60 skype'

Současnou verzi Skype 4.2.0.13 je již možné spouštět bez nutnosti terminálu a ještě k tomu ho lze najít mezi aplikacemi v GNOME. Nahrávání i přehrávání zvuku funguje naprosto bez problémů alespoň podle testovacího hovoru skype. Vzhledem k tomu, že skype pro linux je nadále pouze ve 32bit verzi, je nutné mít instalovány knihovny zvuku pro 32bit systém (v mém případě je to balíček alsa-plugins-pulse-32bit). V nastavení zvukových zařízení pak je nastaveno PulseAudio server (local) jak ukazuje obrázek.

Nastavení zvuku ve skype
Možnosti nastavení zvuku ve Skype

Verzi Skype 4.2.0.13 je možné najít na webu OpenSUSE v repozitáři home:XRevan86:non-free a instalovat jej pomocí 1-click install. Pokud ponecháte nainstalovaný Skype 4.2.0.11, bude nutné aktualizovat skype pomocí programu yast ve správci softwaru. Zvolení položky O programu Skype lze zjistit jakou verzi skype používáte.

verze skype
Aktuálně instalované verze skype
Zdroje:
http://arunraghavan.net/2013/08/pulseaudio-4-0-and-skype/
http://www.tomaspastorek.cz/content/view/13/25/
http://forums.opensuse.org/showthread.php/491327-skype-client-opensuse-13-1-rc1-64-bit
http://software.opensuse.org/package/skype

Článek o problému se zvukem ve skype je ve článku Skype: Problém se zvukem.
Přeji hodně zábavy při telefonování s programem skype.

Žádné komentáře:

Okomentovat